White smoke coming out of exhaust

Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Member supra_ma67's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    California
    Posts
    44

    Unhappy White smoke coming out of exhaust

    I have a 1982 supra that I replaced the head gasket. When I started it, it is rough idle, shaking and white smoke coming out of the exhaust and some leaking out of the header bolted to the cylinder head in the engine bay. Is it the o2 sensor making it run to rich? Or leaky injectors? Any advice is appreciated. Thanks.

  2. Remove Advertisements
    CelicaSupra.com
    Advertisements

  3. #2
    CelicaSupra.com Member ddd228's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    N. Seattle.
    Posts
    5,189
    You may have dribbled a little coolant into the cylinder(s).
    Warm it up and RE TORQUE the head bolts.
    You may have a cracked block or head and not know it.
    Possible large vacuum leak.
    Remove the radiator cap and IF the white smoke goes away,that is a step towards the diagnosis.
    You always have white steam/smoke on a cold start on a cold day.
    It's also normal to smell "rich" when the engine is cold.
    Dave in Seattle. I keep LATE hours.Hidden Content
    '84 type "L" ,Auto ,daily driver. Dk blue.

  4. #3
    Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Charlotte, NC
    Posts
    70
    White smoke = coolant/water
    Blue smoke = oil
    Black smoke = rich

  5. Remove Advertisements
    CelicaSupra.com
    Advertisements

  6. #4
    Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Charlotte, NC
    Posts
    70
    What did you torque the head to? One guy who worked at a shop that worked on a lot 7Ms told me that the factory spec for 5 and 7Ms was too low. He advised that the shop would torque their heads to 90 ft-lbs. I had a slow and intermittent coolant burn that went away after retorquing mine to 90 ft-lbs. And my torques were all over the place from 46 to 85 ft-lbs. I also had a small radiator leak which has gotten larger. But after the torque, no more white smoke and still loosing less coolant than I was when the head wasn't torqued properly.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts